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Nov 10, 2010 
Sen Yamaoka (JPN) 

 
Meaning of a signal "AP over H"? 

 
QUESTION from a reader; 
 
>Please, explain to me, whether is meaning of a signal "AP over H" - besides that is 
written in the book of rules - all must immediately go on beach. I hoist this signal from 
safety reasons. But yachts remain on water - to train. Sailors: "About Signals ashore 
we will be informed by the coach, we will wait here".  
>Whether it means that in the SI it is necessary to stipulate a special flag: 
"Immediately follow on the beach"  (a RUS RO) 
 
ANSWER by the blog editor; 
 
(1) Flag "AP over H" means “Races not started are postponed. Further signals 
ashore.” The signal essentially expects all sailors to return to shore, but there is 
under no obligation to return. 
 
(2) In the IODA World, European, North American and Asian Championships, there 
are Sailing Instructions as a reference for “safety Regulations”, which say as follows; 
 
20. SAFETY REGULATIONS  
--- 
20.3 When code flag B is displayed ashore each Coach or Team Leader shall sign a 
checklist at the Race Committee Office within 45 minutes after the flag has been 
displayed, to indicate that all team members have returned to shore. Flag B will be 
displayed when the last boat has finished the last race of the day or the race is 
abandoned. All team members may be penalised at the discretion of the Jury for each 
race of the day on which the Coach or Team Leader failed to comply with this 
instruction. This changes rule 63.1.  
 
(3) Defects in the SI 20.3; 
The code flag B encourages sailors to return to shore. But there are three defects in 
the SI. 
1. Defect one;  

Flag B will be able to display when the last boat has finished the last race of 
the day or the race is abandoned. 
In case of the question, the RC displays "AP over H" and the race is 
postponed, but not abandoned. Therefore, if sailors want to wait on the water, 
they will not break any rules and SIs and can remain on the water. 

 
2. Defect two; 

The SIs is written on the assumption that there are minimum two coaches                               
who are on the water and on the shore. If only one coach is on the water, it is 
impossible to see the flag B ashore. Then the SIs is not considerate of small 
teams. 
  

3. Defect three; 
“Flag B will be displayed when the last boat has finished the last race of the 

day or the race is abandoned.” Even if the race is abandoned and ”only” flag 
N is displayed under rule 30 or 32.1, the RC has to display flag B under SI 
20.3, although the RC intends to new start. Because the word ”will” in the Sis  
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means the intention of the RC (Appendix L). When "N over H" or "N over A" is 
display, displaying flag B is proper.  

 
(4) My proposal; 
The amended SIs will supplement these three defects and must ensure safety.  
 
20.3 When code flag B is displayed on the race committee boat and ashore each 
Coach or Team Leader shall sign a checklist at the Race Committee Office within 45 
minutes after the flag has been displayed, to indicate that all team members have 
returned to shore. Flag B will may be displayed when the last boat has finished the 
last race of the day or the race any race is abandoned or any race is postponed. All 
team members may be penalised at the discretion of the Jury for each race of the day 
on which the Coach or Team Leader failed to comply with this instruction. This 
changes rule 63.1.  
 
Attached Copy of IODA North American Championship SIs 


